
Przepis na Rogale Świętomarcińskie - 15 sztuk.
Aby samodzielnie przygotować prawdziwego i smacznego Rogala Świętomarcińskiego należy nastawić się na dwuetapowy proces twórczy. Zachęcamy wszystkich do wspaniałej zabawy oraz rozwijania swoich cukierniczych umiejętności.
Sposób przygotowania
Jeżeli zgromadziłeś już wszystkie składniki, niezbędne do przygotowania swoich włanych Rogali Świętomarcińskich, pamiętaj o zachowaniu higieny i nigdzie się nie spiesz. Proces wymaga zaangażowania
i nie znosi pospiechu! Bądź czujny i staraj się zbliżyć do perfekcji! Trzymamy kciuki, powodzenia!
Masa makowa
Wypłukany mak zaparzamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy mak i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy cukier, margarynę i przesmażamy wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. Ważne by uważać, aby mak się nie przypalił. Następnie do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy arachidowe oraz esencję migdałową i całość mieszamy. Gotowa masę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.
Ciasto
Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże w mleku, cukier, jaja i sól. Składniki lekko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą, sprężystą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej, łączymy z ciastem i jeszcze chwilę wyrabiamy. Nie może to trwać za długo, bo ciasto powinno zostać lekko lepiące i chłodne. Następnie należy uformować je w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto powinno się przełożyć na stolnicę i ponownie rozwałkować na prostokąt.
Margarynę trzeba rozsmarować równomierne na cieście w 2/3.części, a ciasto złożyć na 3 części. Dobrze jest skleić brzegi i rozwałkować ponownie używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć tak jak poprzednio na 3 części, proces powtórzyć 3 razy. Po zakończeniu procesu ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 5-10 godzin. Przeciąć wzdłuż dłuższego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na trójkąty.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć nadzienie na ciasto. Następnie zwijamy rogaliki - najlepiej zacząć od podstawy.
Masa makowa
Gotowe rogale rozkładamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Wyrośnięte rogale smaujemy jajkiem rozrobionym z wodą (1:1) i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Ciepłe lukrujemy według uznania i posypujemy orzechami włoskimi.
Zobacz film jak my to robimy!
Masa makowa biała 1,35kg
Mak biały | 25 dkg ( 1 szklanka) |
Okruchy biszkoptowe | 30 dkg (2 szklanki) |
Cukier | 1 szklanka |
Orzechy | 12 dkg |
Rodzynki | 12 dkg |
Margaryna | 40 dkg |
Esencja migdałowa | 10ml (1 aromat) |
Skórka pomarańczowa | 12 dkg |
Jaja | 2 szt. |
Ciasto
Mąka pszenna 500 | 4,5 szklanki |
Jaja | 2 szt. |
Drożdże | ½ kostki |
Cukier | ½ szklanki |
Mleko | 3,2% - 1 szklanka (ciepłe) |
Olej | ½ szklanki |
Sól | 2 płaskie łyżeczki |
Margaryna francuska | 300g |
Wykończenie
Pomada cukiernicza | 0,20 dkg |
Orzech włoski | 0,07 dkg |